Сателити Галилео у погрешној орбити

Танјуг
Сателити Галилео у погрешној орбити

Два сателита Галилео, која су у петак ракетом Сојуз лансирана из Француске Гвајане, нису ушла у предвиђену орбиту, саопштила је компанија Аријанспејс.

"Накнадни подаци прикупљени након одвајања сателита од ракете Сојуз ВС09 у оквиру Галилеја ФОЦ М1 указују на одступање између достигнуте и планиране орбите", истиче се у саопштењу, у којем се прецизира да је у току "утврђивање узрока грешке".

"Сателити су ушли у орбиту нижу од предвиђене и стручњаци сада истражују како ће то утицати на њихов рад", додаје се у саопштењу Аријанеспејса који засад одбија да се изјасни о могућности корекције путање сателита.

Како преносе страни медији, ракета Сојуз лансирана је у петак ујутру, а након четворочасовног лета услиједило је одвајање сателита Галилео Сат-5 и Галилео Сат-6 како би били пласирани у кружну орбиту, на висини од 23.522 километара.

Ова два сателита, која би требало да на јесен постану оперативни, придружиће се групи од четири претходно лансирана сателита навигационог система који се уводи на предлог Европске комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана