Сателит пронашао сонду „Филе у мрачној пукотини на комети

Агенције
Сателит пронашао сонду „Филе у мрачној пукотини на комети

Сателит „Розета" Европске свемирске агенције (ЕСА) лоцирао је своју сонду „Филе", заглављену у „мрачној пукотини" на комети на коју је слетела прије двије године.

ЕСА је данас саопштила да је широкоугаона камера „Озирис" на „Розети" коначно успјела да сними своју роботску сонду на комети „67П/Чурјумов-Герасименко", пар недјеља прије краја мисије тог сателита.

„Филе" је слетио на комету прије двије године, али се одбио од мјеста на којем је требало да буде, послије чега није могао да буде пронађен, мада се знало гдје је отприлике.

ЕСА планира да спусти „Розету" на комету 30. септембра, пошто је мало вјероватно да ће преживјети хибернацију будући да се удаљава од Сунца.

Чим додирне комету, комуникација са Земљом ће престати. У посљедњим тренуцима „Розета" неће „дангубити", већ ће током спуштања на комету правити снимке високе резолуције и научна мјерења.

„Розета" је лансирана 2. марта 2004. године, а од 2014. се налази око орбите комете „Чурјумов-Герасименко". Научници се надају да ће мисија помоћи да сазнају више о настанку соларног система и еволуцији небеских тијела.

Послије десет година путовања на „Розети", „Филе" је 12. новембра 2014. у историјском подухвату слетио на комету. Послије неколико одскакања тај робот величине веш-машине и тежине стотинак килограма се стабилизовао у сијенци у „лежећем" положају.

Опремљен са десет инструмената робот-лабораторија је радио 60 сати прије него што је ушао у хибернацију због недостатка енергије. Пробудио се у јуну 2015. године, али није више давао знаке живота од 9. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана