САД тестира нови радикални хиперсонични авион

Daily Mail
САД тестира нови радикални хиперсонични авион

Иако изгледа као да је изашао из филмова научне фантастике, овај експериментални авион би могао промијенити дуге летове будућности.

“Scramjet” мотор овог авиона му допушта лет хиперсоничним брзинама. Авион ће сутра на своје ново тестно путовање кренути са лансирне рампе бомбардера Б52. Летјелица, названа X-51А Waverider, ће бити причвршћена на крило бомбардера Б52 и подигнута на висину од 15 километара. Када се постигне одговарајућа висина, авион ће бити лансиран и покренуће своје моторе. Иако ће цијела мисија трајати само пет минута, биће најдужа коју је овај авион икада извршио.

Хиперсонични лет се сматра наредним кораком за авионе. Цијели пројекат финансирају NASA и Пентагон, који се надају да ће се ова технологија моћи користити за војне мисије. Пројекат кошта око 140 милиона долара, преноси Daily Mail.

Након што се лансира са бомбардера, Waverider ће слободно падати четири секунде, а онда ће активирати свој мотор који ће га за само 30 секунди довести на брзину од 4,5 маха. Након тога се пали његов “scramjet” мотор, који ће га убрзатина шест маха, што износи око 7.200 километара на сат.

Након пет минута лета Waverider ће се распасти и срушити у Пацифик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана