САД: Одобрен лијек за "Ковид-19" заснован на комбинацији антитијела

Тањуг
САД: Одобрен лијек за "Ковид-19" заснован на комбинацији антитијела

ВАШИНГТОН - Америчка агенција за храну и лијекове (ФДА) одобрила је по хитном поступку употребу лијека против ковида 19 компаније “Ели Лили” који је заснован на комбинацији антитијела.

Комбинована терапија два антитијела – бамланивимаба и етесевимаба – помогла је смањењу ризика од хоспитализовања и смртног исхода код обољелих од ковида 19 за 70 одсто, показали су резултати поодмакле фазе испитивања у јануару.

Компанија “Ели Лили” саопштила је да ће 100.000 доза лијека бити одмах доступно, док ће још 150.000 доза бити обезбијеђено најдаље до краја марта.

У саопштењу се наводи да компанија планира да у сарадњи са другом компанијом “Амген” произведе до милион доза етесевимаба за употребу са бамланивимабом до средине 2021. године.

Из компаније додају да је одобрена употреба лијека код пацијената обољелих од ковида 19 који имају 12 или више година и код којих постоји висок ризик напредовања болести до тежег стања или хоспитализовања.

ФДА је у одвојеном саопштењу нагласила да употреба поменутих антитијела није одобрена код пацијената који су већ хоспитализовани због ковида 19 или којима је због истог обољења потребна терапија кисеоником.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана