САД: Одобрен лијек за превенцију HIV

Танјуг
САД: Одобрен лијек за превенцију HIV

Америчка Управа за храну и лекове (FDA) одобрила је употребу првог лијека за који је утврђено да смањује ризик од инфекције вирусом HIV, чиме је постављен камен темељац у 30-годишњој борби против изазивача сиде.

FDA је одобрила лек Трувада, који производи "Гилијад сајенсис", као превентивну мјеру за људе који су под високим ризиком да путем сексуалног односа унесу у огранизам HIV, попут оних који имају партнере инфициране тим вирусом.

Истраживања из 2010. године су показала да лијек код здравих хомосексуалаца и хетеросексуалаца који имају односе са HIV позитивним особама смањује ризик од инфекције од 44 одсто до чак 73 одсто.

Активисти за јавно здравље сматрају да би нови лијек могао да успори ширење HIV-а, којим се годишње у САД инфицира нових 50.000 људи.

Међутим, поједине групе и медицинске институције се противе одобравању овог јер људима може дати лажан осјећај сигурности и смањити употребу
кондома, који су, према њиховим ријечима, најпоузданија превентивна заштита од HIV-а.

У FDA, међутим, вјерују да коришћење Труваде неће смањити употребу кондома.

"Оно што смо утврдили је да се коришћење кондома повећало временом, а сексуално преносиве инфекције су остале на истом нивоу, или су се смањиле. Тако да, у суштини, немамо ниједан јак доказ да се кондоми не користе или да се мање употребљавају", оцијенила је директорка FDA за антивирусе, Дебра Бернкрант.

Процијењује се да у САД има 1,2 милиона људи са HIV-ом, који се развија у сиду, уколико се не лијечи антивирусним лијековима.

Гилијад је од 2004. рекламирао Труваду као лек за људе који су већ инфицирани HIV-ом.

Истраживања која су почела 2010, међутим, показала су да би тај лијек, заправо, могао да буде одлична превентива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана