САД направила софтвер који "предвиђа" реакције Кине

Nezavisne
Foto: Pixabay

Амерички војни команданти на Пацифику изградили су софтвер који предвиђа како ће кинеска влада реаговати на акције САД у региону, попут продаја наоружања, војних активности које подржава Вашингтон, па и посјета конгресмена мјестима као што је Тајван

Замјеница министра одбране Кетлин Хикс обавијештена је о новом софтверу током посјете команди америчке војске Индо-Пацифик на Хавајима у уторак, пренио је Ројтерс.

Софтвер рачуна "стратешки отпор", казао је представник министарства одбране, тако што гледа податке од почетка 2020. године и процјењује значајне активности које су имале утицаја на америчко-кинеске односе.

Компјутерски систем ће помоћи Пентагону да предвиди да ли ће одређене акције испровоцирати велику кинеску реакцију.

У октобру, кинеска војска осудила је САД и Канаду јер су послали бродове кроз Тајвански мореуз, наводећи да је то била пријетња миру и стабилности у региону.

Тај инцидент, али и слични, натјералил су америчку војску да направи софтвер, додао је амерички званичник, како би се осигурало да потези САД не узнемире Кину нехотице.

Док су односи између САД и Кине већ на ниском нивоу, софтвер предвиђа реакцију на низ активности и до четири мјесеца унапријед, додаје Ројтерс.

Кина сматра Тајван својом територијом и слала је авионе у тајванску зону идентификације током ове године, што је изазвало незадовољство у Тајпеју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана