САД ће уложити 162 милиона УСД у фирму Мајкрочип технолоџи и производњу чипова

Танјуг
САД ће уложити 162 милиона УСД у фирму Мајкрочип технолоџи и производњу чипова

ВАШИНГТОН - Вашингтон ће доделити грантове фирми Мајкрочип технолоџи (Microchip Technology) у укупном износу од 162 милиона долара да би подстакао производњу чипова и микроконтролера (МЦУ) који су кључни за потрошачку и војну индустрију, објавило је данас Министарство трговине САД.

Ова средства ће омогућити компанији Мајкрочип технолоџи да утростручи производњу полупроводника и микроконтролера у својим фабрикама у Сједињеним Америчким Државама, додаје се у саопштењу министарства, преноси Ројтерс.  

Компанија ће према плану уложити 90 милиона долара у проширење фабрике у савезној држави Колорадо и 72 милиона долара у проширење производње у Орегону.

Наведене компоненте су кључне за производњу аутомобила, паметних телефона, интернет рутера, авиона и незаменљиве су у војној индустрији.

Сједињене Америчке Државе желе да смање зависност од чипова који се производе у иностранству, пре свега од полупроводника који се производе у Кини.

Амерички Конгрес је у августу 2022. године одобрио фонд од 52,7 милијарди долара под називом "Чипови за Америку" за субвенције производње полупроводника и истраживања, а компанија Мајкрочип технолоџи је друга фирма која је добила средства из овог фонда.

Први грант из овог фонда у износу од 35 милиона долара је у децембру добила фирма БАЕ системс која производи чипове за борбене авионе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана