Руски вулкан оставио траг дима дуг 220 километара

Aгенције
Руски вулкан оставио траг дима дуг 220 километара

Када је Насин сателит "Тера" прешао преко руског полуострва Камчатка 6. октобра у подне, по локалном времену, вулкан Шивелуч је био миран. Само два сата касније, призор је био драматичан: ерупција вулкана је изнад полуострва и Камчатског залива оставила траг од дима дуг око 220 километара.

"Тера" је снимила Камчатку и прије и послије ерупције, а на фотографијама се јасно види запањујућа моћ природе да у кратком року промјени изглед Земље.  

Тим за ванредне вулканске ситуације са Камчатке саопштио је да је дим од ерупције Шивелуча достигао висину од три километра надморске висине и да је прешао пут од приближно 220 километара од мјеста ерупције према Камчатском заливу.

Шивелуч је један од највећих и најактивнијих вулкана на полуострву Камчатка. Висок је 3.283 метра и састављен од очврслих слојева лаве, пепела и стијена које су избацивале претходне ерупције.  

Падине вулкана беж боје (које се на виде на обе Насине фотографије) настале су послије разорне ерупције из 1964. године. Свјетли слојеви стијена настали су послије лавине коју је покренула та ерупција. 

Насине фотографије високе резолуције показују да на том дијелу планине Шивелуч готово и да нема вегетације.  

Ово није први пут да је Насин сателит забиљежио ерупцију на Шивелучу. Први пут се то десило 2007. године, само неколико минута након експлозије, након чега су јаки вјетрови одували дим даље од вулкана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана