Руски научници на прагу стварања система за живот на Мјесецу

Agencije
Руски научници на прагу стварања система за живот на Мјесецу

КРАСНОЈАРСК - Руски научници из сибирског града Краснојарска близу су стварању затвореног система за одржавање живота људи на другим планетама, преносе агенције.

Без аутономних биолошких циклуса неће моћи да прође изградња база на другим небеским тијелима - зато је без њих незамисливо даље освајање космоса.

Слични систем треба у потпуности да осигура човјеку ваздух за дисање, као и воду и храну, прерађујући продукте његове животне дјелатности, а споља стижу само свјетлост и електрична енергија. Комплекс треба да буде компактан, јер ће морати да иде у космос.
Сада су научници на прагу квалитативног пробоја, каже за “Глас Русије” научник Сибирског института за биофизику Андреј Дегерменџи.
- Постигли смо такво стање да се надамо да ћемо за годину или двије постићи стоодстотни биолошки затворени циклус. Претходна генерација научника имала је 60-70 одсто. Затворени циклус је потребан за стационарне насељене базе на Мјесецу или Марсу - објашњава он.
И на Мјесецу и на Марсу има воде, може се нешто узети из руда, али за људско кориштење то ће највјероватније бити забрањено.
Американци имају пројекат сличне намјене под називом “Биосфера 2” - стакленике на скоро хектар и по са малим животињама, живином, рептилима, воденом акумулацијом и “пустињом”. Експерименти, у којима је учествовало осам људи, вршени су њему до 1996. године.

Захваљујући публикацијама, интересовање страних колега за војну тајну БИОСА само расте.
Резултате истраживања нестрпљиво чекају на Међународној комисчкој станици - посада станице се уморила борећи се против микроба у свим одсјецима.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана