Руски научници извадили лед из језера старог 20 милиона година

Aгенције
Руски научници извадили лед из језера старог 20 милиона година

Руски научници који на Антарктику трагају за животом у субглацијалном језеру готово годину дана након што су руски истраживачи стигли до јединственог језера Восток, успjели су да изваде први узорак провидног леда из воде. Научници сада раде на испитивању узорка како би открили да ли се у њему крије живот.

Језеро Восток, изоловано слојем леда дебљине четири километара у посљедњих 20 милиона година, стално је привлачило пажњу научника још од како је откривено 1990-их. Његово лоцирање било је једно од највећих открића у модерној географији.

Уколико се покаже да су неке примитивне врсте бактерија или можда компликованији облици живота преживјели у језерским водама, то би могло пружити значајан увид у историју наше планете.

Научници су успјели да продру до свјежег леда тек на дубини од 3.383 метара, а узорке су извадили са дубине од 3.406 метара.

"Први комад провидног леда језера, дуг два метра, извадили смо 10. јануара, на дубини од 3.406 метара. Унутар извађеног комада налазио се усправни канал испуњен бијелим ледом пуним мјехурића ваздуха", наводи се у извјештају Института за истраживање Арктика и Антарктика. 

- У почетку смо угледали нама потпуно непознату врсту леда - непрозиран, порозан, свјетло бијеле боје. Али послије 20 метара се налази провидан лед, са смрзнутим бијелим ледом у његовој унутрашњости - објашњава Вјачеслав Нартјанов, замјеник шефа Руске антарктичке експедиције.   

Могуће је да овај лед има специфична физичка својства која се разликују од обичног леда и свега што смо до сада видјели, каже Мартјанов. Нико није могао да предвиди шта ће научници пронаћи у леденој рупи.
 

У мају ће сви скупљени узорци бити транспортовани у Санкт Петербург истраживачким бродом “Академик Фјодоров”, који тренутно ради на Антарктику. Сада се планира да се копање настави до дубине од 3.420 метара. 

Прошле године су руски научници успјели да избуше лед до дубине од 3.700 метара, када су стигли до површине језера и извадили 40 литара праисторијске воде. Ипак, ти узорци, како је касније саопштено, нису били довољно чисти да би показали да ли у њој има неких облика живота, јер је вода садржала и неке спољне супстанце. 

Наредног дана је извађено око 1.500 литара керозина и фреона и стављено у специјалне контејнере. Због те чињенице ривалске западне експедиције такође се тркају да испитају дубине сублглацијалног језера користећи методу бушења за врелом водом, која је спорија али чистија. 

Восток - један од највећих резервоара свјеже воде на свијету

Језеро Восток је једно од стотине субглацијалних језера на Антарктику. Постоје планови да се направе бушотине још на језерима Елсворт и Виланс. Восток су открили руски специјалци, уз подршку британских колега, 1996. године. Сателитски и сонарни снимци касније су показали да је језеро од највећих свјетских резервоара свјеже воде. Заузима површину од 15.000 квадратних километара, а дубина му је преко 1.200 метара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана