Русија: Узрок цурења на свемирском броду Сојуз рупа од 0,8 милиметра

Srna
Foto: NASA

МОСКВА- Цурење течности за хлађење из руске свемирске капсуле "сојуз" на Међународној свемирској станици /МСС/ догодило се због рупе чији је пречник мањи од милиметра, саопштио је данас Јуриј Борисов, шеф агенције "Роскосмос".

 

Рутинска свемирска шетња двојице руских космонанута отказана је прошле седмице јер је Наса уочила цурење течности. Температура унутар капсуле у међувремену је порасла, а Роскосмос истражује узрок у покушава да ријеши проблем.

"Прелиминарна провјера показала је да постоји мала рупа, око осам милиметара у пречнику, што је изазвало пад притиска", рекао је Борисов руској државној телевизији.

Он је додао да посада није у опасности и да се тренутно налази унутар МСС.
"Роскосмос" планира да испита капсулу уз помоћ роботске руке дужине 17 метара, која служи за обављање сервиса, премјештање залиха и придржавање свемирских бродова уз МСС.

Температура унутар "сојуза" сада се стабилизовала испод 30 степени Целзијусових и капсула је у радном стању, рекао је Борисов, али је додао да "ситуација очигледно није добра" и да ће надлежна комисија одлучити до краја мјесеца које кораке треба предузети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана