Русија у септембру шаље ландер на Мјесец

ГС
Foto: Принтскрин

Дуго одгађана руска мисија Луна-25 бит ће лансирана у септембру ове године.

Нови рок за лансирање ландера Луна-25 потврдио је Дмитри Рогозин, шеф руске националне свемирске агенције Роскосмос.

"Надам се да ће сви тестови бити успјешни те да ћемо крајем септембра лансирати ландер Луна-25", рекао је Рогозин медијима.

У априлу је руски предсједник Владимир Путин истакао важност наставка руског лунарног програма. Он је казао да санкције које је Запад увео Русији због инвазије на Украјину неће ометати напоре Москве да истражује свемир.

"Упркос свим потешкоћама и покушајима вањских утицаја ми ћемо дефинитивно имплементирати наше планове", казао је Путин.

Недуго затим је Европска свемирска агенција (ЕСА) саопштила да прекида сарадњу с Роскосмосом када је ријеч о марсовским и лунарним експедицијама, а разлог је напад Русије на Украјину.

Ландер Луна-25 ће понијети око 30 кг научне опреме, посједује и роботску руку те бушилицу. Његов задатак је да обави различите експерименте те да прикупи узорке. Планирана дестинација сонде је јужна поларна регија Мјесеца близу кратера Богуславски.

Ово ће бити прва мисија руске лунарне сонде у постсовјетској историји. Истраживање Мјесеца је започела совјетска сонда Луна-2 још 1959. године, али сличних мисија није било готово пет деценија. Посљедња мисија Луна-24 лансирана је 1976. године.

Нова мисија је "зачета" почетком 2000-тих, али је одгађана. Ландер је требао бити лансиран у октобру прошле године, али од тога се одустало јер је развојни тим установио да није спреман, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана