Русија се спрема да освоји Мjeсец

klix.ba
Русија се спрема да освоји Мjeсец

Држава која буде у предности у освајању Мjесеца постаће водећа земља свjетске привреде, тврде руски научници.

Они најављују колонизацију Мјесеца и оцијењују да је сада бесмислено маштати о летовима на Марс, јер за тако нешто нема ни ресурса, ни озбиљног плана.

Један од најважнијих циљева мисија не Мјесец јесу - руде, а посебно хелијум-3, који је перспективно нуклеарно гориво, а Русија је почела да обнавља програм истраживања Мјесеца, који је прекинут 1976. године.

Планирано је лансирање три сателита: "Луна-25", "Луна-26" и "Луна-27". Основни задатак прве мисије јесте да се Русији врати сигурност слијетања на Мјесец. А модул "Луна-27" посједоваће опрему за бушотине ради потраге за воденим ледом.

Бројни експерти сматрају да без освајања Мјесеца нема смисла размишљати о колонизацији Црвене планете.

Мјесец је интересантан и као "одскочна даска" за свемирску експанзију. Научници упозоравају да је лет на Марс – фактички лет у једном правцу: сувише је много недефинисаности.

Разговори о летовима на Марс имају данас више теоријски смисао. Нико, у ствари, озбиљно и не размишља да Земљанима Марс буде колонија.

Површину Мјесеца прекрива реголит – мјешавина фине прашине и дијелова стијена, насталих услијед судара метеора са Мјесечевом површином. Дебљина овог слоја варира од неколико центиметара до десетина метара.

Научници наводе принципијелну могућност да из реголита добију гвожђе, алиминијум, силицијум, а можда и титанијум, хром, манган...

Нуспроизводи могу бити кисеоник, водик и сама вода. Осим тога, из Мјесечевог тла могуће је произвести стакло, керамику и неке друге материјале.

Експерти сматрају да је рударску производњу на Мјесецу најповољније остваривати отвореним коповима. То је скуп подухват, али је оправдан.

Посебну пажњу треба обратити на хелијум-3, веома перспективно нуклеарно гориво, којег нема на Земљи. Његова енергетска снага је огромна. Једна тона замењује 20 милиона тона нафте.

Истина, за добијање ове тоне потребно је прекопати дио Мјесечеве површине од 20 квадратних километара са три метра дубине.

Проблем је и у томе што човјечанство још није савладало контролу термонуклеарне синтезе - наводи "Глас Русије".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана