Русија и Кина у заједничком походу на Мјесец

Срна
Русија и Кина у заједничком походу на Мјесец

Кинеска и руска свемирска агенција у уторак су потписале уговор о изградњи свемирске станице која ће бити на Мјесецу или у његовој орбити, но још није познато кад би требала уопште почети изградња.

НАСА се жели вратити на Мјесец који ће им бити одскочна даска за Марс, јапански милијардер са групом туриста планира лет око Мјесеца, а Русија и Кина данас су ставили потпис на уговор о заједничкој градњи свемирске станице на Мјесецу - или у његовој орбити.

Руска и кинеска свемирска агенција заједнички ће договорити планирање, дизајн, конструкцију и рад станице те ће је заједнички градити и њоме управљати. Цхина Даилџ преноси да обје нације желе отворити постају међународној сарадњи како би могла служити као платформа која ће оснажити научну размјену и подржати мирно истраживање и развој у свемиру.

Још није познато хоће ли база бити на површини Мјесеца или у његовој орбити, али ће служити за опсежна истраживања и демонстрације технологија.

Русија и Кина у истраживању свемира сарађују већ годинама, а заједнички ће радити и на сљедећим мисијама Chang'е 7 и Луна 26 које су планиране за 2024. годину. Обје државе планирају истраживати јужни пол Мјесеца. Док ће Руси послати орбитер, Кина планира спустити ровер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана