Русија и Европа славе: Летjелице на корак до Марса

Агенције
Русија и Европа славе: Летjелице на корак до Марса

Послије седам мјесеци заједничког путовања, две ExoMars летелице коначно су се раздвојиле, три дана прије него што дођу до своје коначне дестинације – Црвене планете.

Летјелице које су дјело руске и европске свемирске агенције, заједно су лансиране у марту, али сада је свака од њих самостално кренула у своју мисију. Једна ће тражити знакове живота у атмосфери Марса, док друга треба да се спусти на површину Црвене планете, ако је могуће, у једном комаду.

То је дио прве фазе ExoMars мисије, заједничког пројекта Европске свемирске агенције и Руске федералне свемирске агенције, чији је циљ одговор на питање – да ли је икад било живота у атмосфери или на површини Марса и да ли је још увијек тамо.

Летјелица која ће испитивати атмосферу зове се Trace Gas Orbiter, а лендер носи назив " Schiaparelli”".

Након раздвајања, TGO ће променити курс и кренути ка орбити Марса, док ће " Schiaparelli”" у сриједу покушати да се спусти на његову површину.

То није лак задатак, јер Марс има мање густу атмосферу од Земљине, па пружа мањи отпор потребан за успоравање летјелице. Ипак, овај лендер у облику купе опремљен је многим падобранима, заштитним јастуцима и топлотним штитом, који би требало да му помогну да се безбједно спусти.

Након што се раздвоји од орбитера, лендер ће почети да се ротира око своје осе, што би требало да му помогне да буде стабилан у наредна три дана. Након што се раздвоји од TGO, ући ће у стање хибернације, како би сачувао енергију за спуштање.

Сва пажња агенција Русије и Европе тренутно је усмјерена на лендер, јер је његов једини посао безбједно спуштање. Када слети, послаће на Земљу податке о проласку кроз атмосферу и условима на тлу, а онда ће у наредних неколико дана вјероватно остати без енергије.

" Schiaparelli " има улогу да демонстрира нови начин слетања на Марс, што је важно за другу фазу ExoMars мисије, у оквиру које ће ове агенције покушати да спусте ровер на Црвену планету.

Друга фаза је била заказана за 2018. годину, али је због техничких проблема, лансирање помјерено за 2020.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана