Русија гради пловећи Чернобиљ

Танјуг
Русија гради пловећи Чернобиљ

Прву пловећу нуклеарну електрану "Академик Ломоносов" изградиће до 2016. године Балтијски завод у Санкт Петербургу.

Она ће омогућити да се обезбједи енергија, гријање и вода за лучки град са 200.000 становника, индустријски рејон или офшор нафтну платформу на Арктику, пишу украјински медији.

Изградњу пловеће нуклеарке Русија је почела 2007. године, те је започета је у фабрици Севмаш у Северодвинсу, али је послије годину дана пресељена у Санкт Петербург.  

"Ми морамо да предамо пловећу нуклеарку у септембру 2016. године. Сада је период припреме, купујемо опрему, материјале. Ускоро ћемо уградити реакторе", рекао је на 6. Међународном војно-поморском сајму генерални директор Балтијског завода Александар Вознесенски.

Према његовим ријечима, при изради пловеће нуклеарне електране коришћене су технологије изградње нуклеарних ледоломаца који су током 50 година пролазили тестове у суровим условима Арктика.  

"Академик Ломоносов" ће имати запремину дијела под водом 21.500 тона, дужина брода ће бити 144, ширина 30 метара.  

Посаду ће чинити 69 људи, а пловећа нуклеарне електрана неће имати сопстевене моторе, транспортоваће је реморкер.

Електрана ће имати два реактора типа као за ледоломца, капацитета по 300 мегавата топлотне енергије, те ће поред производње електричне и топлотне енергије, електрана  моћи да се користи и за десалинизацију и производиће 240 милиона кубних метара воде дневно.

"Академика Ломоносова" ће бити могуће и изнајмљивати земљама са тешко доступним територијама на којима је изградња електране на земљи или веома опасна или много скупа.  

Око 15 земаља, међу којима су Кина, Канада, Индонезија, Малезија, Алжир, Намибија и Аргентина, показало је интересовање за пловећу нуклеарну електрану.

Идеја пловећих нуклеарних електрана није нова. Први су почели да их граде Американци, још 1961. уложивши у њих за 15 година 180 милиона долара.  

Међутим пројекат је пропао, те је у 1976.  био затворен из разлога безбједности и економске неефикасности, као и протеста еколога и антивладихих протеста приобалних држава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана