Русија ће помагати NASA-и у летовима на ISS до 2025. године

GS
Foto: Telegram

Иако су захладиле односе у протеклим годинама, САД и Русија ипак настављају сарађивати у свемиру.

Америчка свемирска агенција НАСА и руски Roscosmos наставиће заједничким напорима слати посаде на Међународну свемирску станицу (ISS). Званична потврда је стигла из руске агенције, а наведено је да се партнерство наставља до краја 2025. године.

Ова сарадња подразумијева састављање посаде од астронаута из различитих земаља и њено слање у свемир у истој летјелици. Roscosmos жели да увијек има најмање једног представника у руском дијелу ISS-a и најмање једног представника НАСА-е у америчком дијелу.

Агенција је додала да је одлука донесена у сврху "одржавања поузданости ISS-a у цјелини".

Међународна свемирска станица је лансирана 1998. године те представља симбол америчко-руске сарадње након Хладног рата и завршетка "свемирске утрке".

Ове вијести долазе након што је НАСА у априлу ове године најавила да ће Русија остати на ISS-u до 2028. године. Генерални директор Roscosmosa, Јуриј Борисов, раније је саопштио да ће се Русија повући с ISS-a након 2024. године и фокусирати на креирање властите свемирске станице.

НАСА се припрема за одлазак Русије на различите начине, од повлачења астронаута са ISS-a до проналаска начина за контролу над ISS-om након што Русија уклони своје потиснике, преноси Кликс.

Циљ НАСА-е је да одржава ISS оперативним најмање до 2030. године.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана