Русија без приступа свемиру?

Агенције
Русија без приступа свемиру?

Москва - Русија би први пут од почетка летова у свемир могла остати без приступа универзуму, уколико не буде ријешен спор око космодрома Бајконур у Казахстану.

Кремљ је упутио званичан захтјев за објашњење коментара директора казахстанске свемирске агенције Тагата Мусарбајева о будућности космодрома у Бајконуру, која је главна веза између Земље и Међународне космичке станице (МКС).  

Мусарбајев је прошлог мјесеца, у обраћању парламенту, рекао да ће Казахстан да тражи смањење лансирања ракета "Протон-Ем" помоћу којих Русија шаље сателите у орбиту.  

Он је оптужио Москву да крши споразум градњом новог лансирног центра у бази за ракете "Ангара" и позвао је на извршење ревизије договора о најму Бајконура.  

Бајконур, велики комплекс у сред степе у Казахстану, представља центар руске повезаности са свемиром још од почетка свемирске трке педесетих година прошлог вијека.  

Са те лансирне станице у свемир је кренуо први астронаут Јуриј Гагарин 1961. године.  

Послије распада СССР-а, Русија је наслиједила базу и изнајмљивала је комплекс од Казахстана за 115 милиона долара годишње, према уговору који истиче 2050. године.

 Бајконур је град у којем се углавном говори руски језик, владају руски закони и патролира руска полиција, али све веће тензије указују на то да би то ускоро могло да буде окончано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана