Руси хоће да колонизују Мјесец

Daily Mail
Руси хоће да колонизују Мјесец

Руски космонаути могли би живјети на Мјесецу већ 2030. године, показали су планови тамошње свемирске агенције који су "процурили" у јавност.

Нацрт владиног програма предлаже план у три корака за истраживање Мјесеца који подразумијева и изградњу трајне опсерваторије за посматрање земље.

Документ истиче хитност доласка на Мјесец прије других земаља, зато што ће "водеће свемирске силе ширити своја права на Мјесецу" у наредних 20 – 30 година.

Посљедња фаза плана за космонауте је употреба локалних ресурса за изградњу базе на Мјесецу и то до 2030.

Пошто је NASA већ неко вријеме усмјерена ка Марсу, Русија планира да за себе "резервише" Мјесец.

Кина, Јапан и Индија су већ објавиле своје намјере за лансирање нових мисија на Мјесец, који је човјек посљедњи пут посјетио 1976.

Међутим, Руски свемирски програм, који стоји иза првог лета у свемир са људском посадом 1961. далеко је испред ових земаља.

Роскосмос је објавио и планове за изградњу "супер-ракета" способних да подигну и до 120 тона терета у свемир.

Иначе, прошлог мјесеца је руски замјеник премијера Дмитриј Рогозин објавио: "Долазимо на Мјесец заувијек".

У чланку који је објавио владин билтен под називом "Руски свемир" он је говорио о Марсу и другим "небеским тијелима" као будућим приоритетима.

"Летови до Марса и астероида нису контрадикторни истраживању Мјесеца", рекао је он.

"У наредних 50 година, мисије с људском посадом неће ићи даље од простора између Венере и Марса, али је могуће говорити о летовима до Црвене планете и астероида".

Русија је учинила бројне пионирске кораке у освајању свемира, због чега је на почетку "свемирске трке" имала убиједљиво вођство.

У подухватима Русије су израда првог интерконтиненталног балистичког пројектила, први сателит, прва животиња у свемиру 1957, први човјек у свемиру 1961, прва шетња свемиром 1965, прво слијетање на Месец без људске посаде 1966. и прва свемирска станица 1971.

Америка је брзо почела да је сустиже и првог човјека на Мјесец послала 1969.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана