Румунија: Откривене људске кости,вјероватно старе 5.000 година

Tanjug
Foto: ABC

БУКУРЕШТ- Истражујући хумку у близини града Печице у Румунији, арадски археолози открили су људске кости које би могле бити старе 5.000 година.

Из музеја Арад саопштено је да су приликом истраживања хумке коришћена неинвазивна магнетометријска мјерења, а ископавања су вршена на малим дубинама, преноси Ађерпрес.

"Били су на малој дубини, око 45 центиметара од највише тачке хумке. Након ископавања утврђено је да су кости део гробнице у коју је покојник био положен на леђа, са згрченим ногама. Приметна је пракса поновног коришћења хумки која се сусреће у више епоха. У недостатку погребног инвентара, хронолошке процене се могу вршити само на основу положаја покојника, који је у овом случају типичан за рано бронзано доба, око 3000 - 2500 година пре нове ере“, саопштили су представници музејског комплекса Арад, преноси румунска агенција.

Подручје на ком је дошло до открића сматра се драгоцијеним за археологе и на њему се врше опсежнија истраживања у оквиру пројекта под називом „Архео Печица“, наводи Ађерпрес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана