Руда из астероида: Нова мисија на путу ка колонизацији свемира

Агенције
Руда из астероида: Нова мисија на путу ка колонизацији свемира

Циљ новоосноване компаније под именом "Дип спејс индустриз је вађење руде из астероида у близини земље, како би омогућили селидбу човјечанства широм Сунчевог система.

Ова компанија је данас саопштила да планира лансирање флоте истраживачких свемирских летјелица 2015. године, које ће омогућити да се за десетак година почне са вађењем метала и воде са астероида у близини Земље. То би омогућило изградњу и досипање горива у летјелице далеко изнад површине планете, што би послужило као одскочна даска за човјеков одлазак у спољашњи космос. 

- Употреба ресурса до којих би дошли у самом свемиру је једини начин да се омогући стално истраживање васионе. Сваке године откријемо више од 900 нових астероида који пролазе поред Земље. Они би могли да постану кључни извор руде смештен у близини мјеста на коме је потребан - каже Дејвид Гамп, директор "Дип спејса".

 "Дип спејс" је друга компанија која се бави идејом копања руде из астеорида. Прва, "Планетари рисорсиз", основана је у априлу прошле године. 

"Дип спејс" планира да испита потенцијалне мете за добијање руде уз помоћ летјелице "фајерфлајс", тешке 25 килограма, која треба да буде налнсирана 2015. године. Биће направљена од јефтиних материјала, а носиће је ракете које носе велике коминикацијске сателите. 

- У стању смо да направимо мање, јефтиније и брже летјелице него икад раније. Замислите производњу линије "фајерфлајса", опремљених и спремних за испитивање било ког објекта који се приближи Земљи - каже Рик Тамлинсон, предсједник "Дип спејса".

Рад на "фајерфлајсу" треба да отвори пут за летјелицу "драгонфлајс", тежине 32 килограма, која треба да узлети 2016. године. "Драгонфлајс" има задатак да донесе узорке астероида на Земљу као дио мисије за коју је планирано да траје од двије до четири године.

"Дип спејс" планира и вађење воде из астероида, која ће моћи да се разлаже на водоник и кисеоник - што су двије основне компоненете за ракетно гориво. То би омогућило прављење свемирских "бензинских станица" за сателите и друге летјелице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана