Ровери су пронашли доказе о некадашњем животу?

Срна
Ровери су пронашли доказе о некадашњем животу?

Њујорк - Најновија истраживања на Марсу можда сугеришу да је Црвена планета некада била препуна живота, те да поједини облици живота постоје и данас, преноси један број научних портала.

Како наводе интернет портали специјализовани за свемирска истраживања, америчка свемирска агенција НАСА планира да пошаље астронауте на Марс како би се увјерила да је на Црвеној планети био могућ живот.


Таква мисија требало би да докаже да је та планета некада била пуна нама непознатих облика живота, а те тврдње темеље се на резултатима које је прикупило НАСА-возило "ровер", које је темељно истражило Марс.

Заљубљеници у непознате облике живота тврде да је "ровер", истражујући површину Марса, детектовао облике који подсјећају на рушевине насеља и споменике, што их наводи на закључак да је Црвена планета била насељена.

Иако се многи стручњаци не би сложили са тим закључком, један број портала тврди да у НАСА вјерују да је Марс прије неколико милиона година био погодно тло за живот, те да је својом структуром и атмосфером увелико подсјећао на Земљу.

Те тврдње су засноване на прошлогодишњем проналаску текуће воде на Марсу, што их упућује на закључак како су ту давно постојали океани, језера и ријеке.

Наводи се да постоје докази о постојању неких количина кисеоника на Марсу, па неки од научника вјерују да је могуће да су на тој планети живјели организми каквих има и на Земљи.

Научна јавност ишчекује планиране мисије попут експедиције "Егзо Марс", која би требало да утврди истину о евентуалном животу на Марсу.

Према плановима, мисија "Егзо Марс", коју заједнички развијају Европска свемирска агенција /ЕСА/ и НАСА, требало би да 2018. године потражи биомаркере на Марсу, било оне из прошлости или из садашњости.

Два "ровера" са двометарском бушилицом прикупљаће податке са разних дубина Марсове површине, на којој би се могла наћи текућа вода и гдје би микроорганизми могли преживјети дјеловање космичких зрака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана