Ровер пронашао органску материју у кратеру Језеро

Срна
Ровер пронашао органску материју у кратеру Језеро

ВАШИНГТОН - Насин ровер “Персерверенс” детектовао је органску материју у новим узорцима тла из кратера Језеро на Марсу, а сада се утврђује да ли у њима има трагова изворних микроба, саопштила је данас америчка агенција за истраживање свемира.

“Пронашли смо пјешчани камен са зрнима и фрагменте стијене који су настали далеко од кратера Језеро - и лапорац који садржи интригантна органска једињења”, саопштио је научник из овог пројекта Кен Фарли са Технолошког института у Калифорнији.

Ровер је већ анализирао узорке стијена и потврдио да садрже класу органских молекула који су просторно повезани са сулфатним минералима, додаје се у саопштењу, преноси “Спутњик”.

“Важна је чињеница да је органска материја пронађена у врсти седиментне стијене која је на Земљи позната по очуваним фосилима”, додаје Фарли.

Ровер је од 7. јула сакупио четири узорка из древног ријечног ушћа у кратеру Језеро, чиме је укупан број узорака који су занимљиви научницима повећан на 12, пише у саопштењу.

Кратер Језеро добио је име по општини у Републици Српској. Научници вјерују да се на кратеру налазило језеро, прије неких 3,5 милијарди година, због чега је назван управо према овој општини.

Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон уручио је 23. септембра 2019. године начелници општине Језеро Снежани Ружичић писмо америчке агенције НАСА којим је потврђено да је кратер на Марсу добио назив по тој општини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана