Ровер Персеверенс направио досад најљепше фотографије Марса

ГС
Ровер Персеверенс направио досад најљепше фотографије Марса

Ровер Персеверенс, који је америчка свемирска агенција НАСА послала на Марс, обавља сјајан посао, а сада је послао досад најљепше фотографије које је снимио на Црвеној планети.

Персеверенс је направио висококвалитетне фотографије стијена, пијеска и неба, а виде се и поједини његови дијелови. Ровер је послао досад најдетаљнији и најљепши поглед на површину Марса, а резолуција и детаљи фотографија су невјероватни.

НАСА је објавила видео у којем чланица оперативниг тима Рејчел Кроњак говори о призорима и звуковима кратера језеро, регије која је некада била делта ријеке. Видео турнеја приказује брда, литице, седиментне стијене, трагове точкова ровера и локације на којима су прикупљани узорци.

Број пиксела слике износи 2,5 милијарди, чиме је надмашен претходни панорамски поглед на кратер Гале сачињен од 1,8 милијарди пиксела. Нова колекција се састоји од 1.118 појединачних фотографија, које је снимила камера Масткам-З између 12. и 20. јуна ове године.

Комплетна слика пуне резолуције "тешка" је 3,85 ГБ.

Ровер Персеверенс открива детаље површине Марса као никад прије, а на Црвену планету је стигао прије годину и по. НАСА се нада да ће ровер одговорити на бројна питања о томе да ли је Марс некада имао микобиолошки живот. 

Персеверенс прикупља узорке у делти које ће НАСА транспортовати на Земљу и проучавати.

Спектакуларна панорама је нови фантастичан сувенир из марсковске авантуре НАСА-иног ровера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана