Роскосмос: Научни инструменти летjелице "Луна-25" извршили прва млерења

Танјуг
Роскосмос: Научни инструменти летjелице "Луна-25" извршили прва млерења

МОСКВА - Научни инструменти руске свемирске летелице "Луна-25" извршили су данас прва мjерења и послали податке у вези са летом на Мjесец, које су научници почели да обрађују, саопштила је прес служба руске свемирске агенције Роскосмос.

У саопштењу се наводи да су извршена прва мjерења научне опреме коју је развио Институт за свемирска истраживања Руске академије наука у условима космичког лета. J

Летjелица "Луна-25" ће ући за пет дана у орбиту високу око 100 километара. Русија је лансирала своју прву лунарну свемирску летjелицу послijе 47 година 11. августа , а циљ је да буде прва земља која ће слетjети на јужни пол Мjесеца који можда има значајне наслаге леда.

Ракета "Сојуз 2.1в", која носи летjелицу "Луна-25", полетjела је са космодрома "Восточни" 11. августа и слетиеће на Мjесец до 21. августа, саопштила је руска свемирска агенција Роскосмос.

Ова руска лунарна мисија прва је од 1976. године. Роскосмос је навео да ће "Луна-25", која тежи 1,8 тона, бити на Мјесецу најмање годину дана и да ће узимати узорке.

Амерички астронаут Нил Армстронг стекао је славу 1969. године као прва особа која је ходала по Мјесецу, али је совјетска летјелица "Луна-2" била прва свемирска летјелица која је стигла на површину Мјесеца 1959. године, а мисија "Луна-9" је 1966. године прва извршила меко слијетање на Мјесец.

Велике силе као што су САД, Кина, Индија, Јапан и ЕУ испитују мјесец посљедњих година, иако јапанско слијетање на Мјесец није успјело прошле године а израелска мисија је пропала 2019. године.

Ниједна земља још није извршила меко слијетање на јужни пол Мјесеца, а Русија ће сада то покушати да уради.

Груб терен отежава слијетање на јужни пол Мјесеца, али откривање воденог леда може бити историјско јер би могао да се користи за екстракцију горива и кисеоника, као и за воду за пиће, навела је британска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана