Рођен дјечак коме су уклоњени гени за болест

vesti-online.com
Рођен дјечак коме су уклоњени гени за болест

БРИСЕЛ - Док држи бебу у наручју и мази је, Натали Гласкот-Тул изгледа као и свака друга мајка која ужива у игри са својим дјететом. Међутим, иза овог срећног призора, крије се јединствена прича о мами која је хтјела да одустане од потомства из страха да ће дијете насљедити болест од које она пати, да би уз помоћ науке добила савршеног дјечака, коме је опаки ген одстрањен.

Натали (31) пати од ријетког генетског поремећаја који изазива израслине на костима, због чега константно трпи болове. Иако је силно жељела да се оствари као мајка, у договору са мужем Ником одлучила је да не рађа, јер није жељела да њена дјеца, уколико би насљедила болест, живот проведу у патњи.

Међутим, након што је у новинама прочитала чланак о "дизајнирању беба", селекцији генетског материјала током вјештачке оплодње, код ње се појавио трачак наде да би могла да има здраво потомство. Са супругом је прошла специјалну процедуру лијечења неплодности, након чега се подвргла ин витро третману, и у јулу прошле године постала је мајка прве бебе у Великој Британији којој је одстрањен ген за насљедну болест.

Натали је пресрећна и каже да су јој научници помогли да оствари своје снове.

"Натанијел је читав мој свијет, не могу да вам опишем колико је дивно држати га у наручју", каже. "Мислила сам да се никада нећу бити мајка. Била сам упозорена од стране љекара да би дете које родим имало 50 одсто шансе да наслиједи од мене генетски поремећај, а то је био ризик на који нисам била спремна. Наравно, нисмо користили скрининг да бисмо створили савршену бебу, само нисам жељела да му пренесем своју болест и тако га подредим животу пуном бола. И даље не могу да верујем да је заиста овде. Он је мало чудо. Он је здрав дјечак, а ја се никада нисам усудила ни да сањам да ћу бити овако срећна. Бити мајка је најљепши доживљај на свијету".

Госпођа Гласкот-Тул је рођена са ретком и неизлечивом болешћу "Hereditary Multiple Exostoses " услијед које долази до израстања чворића и избочина на костима који могу да се пренесу на мишиће и лигаменте, изазивајући при том јаке болове. Она је од дјетињства до сада имала око 30 операција, а понекад су јој потребна колица како би се кретала. Одувјек је сањала о томе да има породицу, али није жељела да њено дјете пролази кроз исти пакао. Да би задовољила матерински инстинкт запослила се у обданишту.

"Морала да се суочим са реалношћу да нико не може да ми гарантује здраво потомство и да су велике шансе дијете наследи моју болест", рекла је она. "Не бих могла да живим са кривицом да сам на свијет доњела бебу која ће отрпети исти овај бол који мене прати кроз живот", прича Натали.

Тим стручњака у Merseiside и Cheshire генетској служби, под покровитељством Ливерпулл жена HNS Foundation Trust, а под вођством др Алан Фриера, врато је наду брачном пару да могу да добију здраво дијете.

Међутим, како ниједан центар у Великој Британији није био у могућности да понуди комплексно тестирање, које је пару било потребно, љекари су предложили одлазак на специјализовану болницу за лијечење у Белгији. Тамо су научници били у могућности да изолују неисправан ген одговоран за стање госпође Гласкот-Тул, након чега су издвојили здраве ембрионе и њих користили у вештачкој оплодњи.

Иако је свјесна да се у стручним круговима још увек води дебата о дизајнирању генетског материјала, Натали наглашава да супруг и она нису имали намеру да праве савршену бебу, већ само да се осигурају да њихово дијете неће наслиједити опаку болест.

Први покушај је пропао, па су ријешили да поново покушају. У новембру 2010. године, Натали је открила да је трудна. С обзиром на тешку трудноћу, породила се царским резом.

 "Када сам Натанијела узела први пут у наручје, одједном је нестао сав мој бол. Нисам могла да престанем да га мазим. Знам сам да сам урадила праву ствар, јер мој живот је сада потпун."

Др Фриер, консултант и клинички генетичар, рекао је да је његова екипа била одушевљена када је госпођа Гласкот-Тул родила Натанијела.

 "Радосни смо што су све ове активности уродиле плодом", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана