Роботски “пипци” за њежно преношење терета

GS
Foto: Printscreen

Роботи су све јачи, људи све маштовитији. Машине се лагано осамостаљују, а нова рјешења све чешће укидају потребу за људским радницима. Експерти истичу да се најпре ради о оним пословима који су за човека ризични, али и о оним који траже надљудску спретност и снагу снагу. Дакле животињску.

 

Један од новијих робота је прављен по угледу на медузе, па има пипке уз помоћ којих може да подиже и најосетљивији терет, а без ризика да га оштети или испусти. Када грабе неки предмет, роботима су обично потребни подаци које им шаљу свакојаки сензори и алгоритми, а да би знали колики притисак могу да примијене да не униште робу. Нова машина има посебне пипке који су мекани и не траже додатне прорачуне прије него што се обмотају око неког пакета.

Природа дакле има још много тога да нас научи, што се одлично види на примјеру пипака који се попут балона надувавају по потреби и хватају објекте баш као што медуза хвата плијен. Све је у овим пипцима сигурно, јер се увијају тако да је испуштање терета практично немогуће – животиње су већ све смислиле, на човјеку је да то примијени, преноси PCPress.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана