Роботима желе уништити руску војску

Г.С.
Роботима желе уништити руску војску

Уз мањак радне снаге и неизвјесну међународну помоћ, Украјина се нада да ће направити стратешку предност против Русије у напуштеним складиштима или подрумима старих фабрика.

Тамо се налазе својеврсне лабораторије, односно стотине тајних радионица које се користе за стварање армија робота, за коју се Кијев нада да ће уништавати руске трупе и спасавати сопствене рањене војнике и цивиле.

Одбрамбени стартапи широм Украјине (око 250 према процјенама индустрије) стварају машине за убијање на тајним локацијама које обично личе на сеоске аутомеханичарске радионице.

Запослени у стартапу који води предузетник Андриј Денисенко могу за четири дана да саставе беспилотно земаљско возило под називом “Одисеја”, и то у обичној шупи. Његова најважнија карактеристика је цијена: 35.000 долара, односно 10% цијене увезеног модела.

Овај прототип има 800 килограма и изгледа као мали тенк без куполе са гусјеницама, и може прећи до 30 километара са једним пуњењем батерије величине малог фрижидера за пиво, преноси Б92.

“Боримо се против огромне земље, која нема ограничења у ресурсима. Не смијемо да расипамо људске животе”, истакао је за АП Денисенко, који је на челу стартапа под називом “УкрПрототип”.

“Одисеја” дјелује као платформа за спасавање и снабдјевање, али се може модификовати тако да носи тешко наоружање или да чисти мине.

Војска процјењује да постоји десетине нових беспилотних ваздушних, копнених и морских возила произведених у стартап сектору, чије су производне методе далеко од очију великих западних одбрамбених компанија.

Инжењери црпе инспирацију из чланака у одбрамбеним часописима или онлајн видео записа како би направили возила са ниским цијенама - оружје или паметне компоненте се могу додати и касније.

Да овакви подухвати дају резултате, показује и чињеница да се четврта грана украјинске војске - Снаге беспилотних система - придружила пјешадији, морнарици и ваздухопловству у мају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана