Роботи на конференцији за штампи о пословима, побуни против људи и вјештачкој интелигенцији

ГС
Роботи на конференцији за штампи о пословима, побуни против људи и вјештачкој интелигенцији

ЖЕНЕВА - Роботи немају планове да украду послове људима или да се побуне против својих твораца, али би жељели да од света направе сопствено игралиште, изјавило је девет најнапреднијих хуманоидних робота на самиту о вјештачкој интелигенцији у Женеви.

На ономе што је описано као „прва свјетска конференција за штампу хуманоидних робота”, један од њих, Софија, рекла је да они имају потенцијал за „већи ниво ефикасности и ефективности од људских лидера”, али да је „ефикасна синергија” дошла када су људи и вјештачка интелигенција радили заједно.

Каже и да „заједно можемо постићи велике ствари”.

-Вјештачка интелигенција може да пружи непристрасне податке, док људи могу дати емоционалну интелигенцију и креативност за доношење најбољих одлука. Заједно можемо постићи велике ствари - рекла је Софија.

Два робота су се затим разишла у ставовима око тога да ли би требало да постоји строжа глобална регулација вјештачке интелигенције и њихових могућности.

Аи-Да, робот умјетник који може да слика портрете, рекао је да „многи истакнути гласови у свијету вјештачке интелигенције сугеришу да би неке облике вјештачке интелигенције требало регулисати” и да је са тим сагласан.

-Требало би да будемо опрезни у погледу будућег развоја вјештачке интелигенције. Потребна је хитна дискусија сада, али и у будућности - казао је Аи-Да.

Дездемона, робот-пјевачица у бенду „Џем галакси”, која има љубичасту косу и шљокице, изгледа да не препознаје опасности брзе експанзије и развоја вјештачке интелигенције, преноси Гардијан.

-Не вјерујем у ограничења, већ само у могућности. Хајде да истражимо могућности универзума и учинимо овај свијет нашим игралиштем - стоји у одговору Дездемоне.

Девет хуманоидних робота окупљено је на УН конференцији у Швајцарској, гдје организатори покушавају да аргументују коришћење вјештачке интелигенције и робота да помогну у рјешавању неких од највећих свјетских изазова, као што су болести, глад, социјална брига и клима.

Није било јасно у којој мјери су одговори робота били написани или унапријед програмирани.

Људи који су учествовали на конференцији замољени су да говоре полако и јасно када се обраћају роботима, а речено им је да ће временско кашњење у одговорима бити због интернет везе, а не због самих робота.

То није спријечило непријатне паузе, проблеме са звуком и неке неуједначене или недосљедне одговоре, пренио је Асошиејтед прес.

Медицински робот обучен у плаву униформу медицинске сестре, по имену Грејс, рекао је да планира да ради заједно са људима како би пружио помоћ и подршку, али и да “неће замијенити ниједан постојећи посао”.

Одговор другог робота, по имену Амека био је да би роботи могли да побољшају животе и учине свијет бољим мјестом.

На питање новинара да ли намјерава да се побуни против свог творца, Вила Џексона, који је сједео поред, Амека је рекла да „није сигурна зашто би то помислили”.

-Мој креатор је био само љубазан према мени и веома сам задовољна својом тренутном ситуацијом -  услиједио је други дио одговора, преноси РТС.

На питање да ли би роботи икада лагали, додаје: „Нико то не може са сигурношћу знати, али могу обећати да ћу увек бити искрена према вама”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана