Робот проналази заробљене људе и гаси пожаре

Г.С.
Foto: Скриншот

Роботска индустрија значајно напредује, а све већа потражња за модерним машинама у бројним индустријама је навела произвођаче да развијају врхунске роботе који могу смањити овисност о људима.

Недавно је кинеска компанија Гуоџинг Интелиџент произвела линију робота намијењених гашењу пожара.

Ријеч је о роботима који се користе у хитним случајевима те су опремљени напредним системима детекције. Посједују камере, детекторе дима и сензоре за плин, који им омогућавају да открију присуство пожара и опасних гасова те да помогну у ефикасном гашењу.

Људи могу управљати роботима са сигурне удаљености, а кориштењем робусних навигацијских система укључујући ГПС, ЛиДАР и инерцијску навигацију, ови роботи се могу аутономно кретати у затвореним и вањским окружењима. Такође, способни су да избјегавају препреке те лако долазе до локација пожара, преноси Кликс.

У гашењу пожара роботи користе различите методе укључујући цистерне за воду, дозаторе пјене и хемијске апарате. Метода је добро програмирана и ефикасно гаси пожар уз минималну штету узроковану водом.

Могућност даљинског управљања нуди ватрогасцима прилику да процијене ситуацију са сигурне удаљености и у складу с тим усмјере активности робота.

Роботи су опремљени комуникацијским системима попут Вај Фај и радио примопредајника, тако да преносе податке ватрогасцима у реалном времену, како би они могли пратити тренутну ситуацију и доносити исправне одлуке.

Роботи су отпорни на високе температуре, дим и воду, као и системима који им омогућавају да се исправе у случају падова. Такође, могу ући на мјеста захваћена пожаром и гасити ватру помоћу ватрогасне опреме. Ефикасни су и у спречавању ширења пожара те пружању подршке на локацијама које су неприступачне или опасне за ватрогасце.

Након избијања пожара, роботи се могу користити и за истраживање локације, прикупљање информација помоћу камера и сензора како би помогли ватрогасцима у процјени ситуације, проналаску рута за евакуацију и реализацији стратегија.

У окружењима с високом температуром или токсичним гасовима, ватрогасни роботи могу улазити и у затворене просторе, обављати задатке истраживања тог простора, откривати потенцијалне пожаре или опасне гасове те помоћи у одабиру најбољег приступа. Они могу тражити и проналазити заробљене особе на мјестима пожара, омогућити видео и звучну комуникацију у реалном времену, скратити вријеме спашавања и унаприједити ефикасност спасилачке мисије. Ефикасни су приликом контаминације опасним хемикалијама, радиоактивне контаминације те у срушеним зградама.

Најновији члан линије је КТ-500, машина дизајнирана за брзо пробијање кроз густо грмље шибље и ниска стабла. Ватрогасци га могу брзо послати на терен како би поставили противпожарне преграде на шумовитим и удаљеним локацијама.

Робот се креће помоћу двоструких гусјеница и брзо ствара зоне изолације од пожара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана