Ризичан потез: SpaceX тестира прву приватну шетњу свемиром

GS
Foto: YouTube

SpaceX тестира прву приватну шетњу свемиром. Ова шетња на тест ставља танка свемирска одијела и кабину без ваздушне комере у једној од најризичнији мисија до сада за свемирску компанију Илона Маска.

Пензионисани војни пилот борбеног авиона и двоје запослених у SpaceX спремни су да лансирају у уторак Драгон и да крену у шетњу кроз свемир у трајању од 20 минута.

До сада су владини астронаути покушавали да ходају у празно свемирско пространство само на Међународној свемирској станици која се налази 400 километара изнад Земље. Петодневна Маскова мисија уздрмаће до сва досадашња достигнућа.

Драгон је модификован да може да отвори своја врата у вакууму свемира и има неуобичајан механизам који уклања потребу за ваздушном комором. Захваљујући томе SpaceX експедиција биће реализована на већој удаљености од земље.

Мисију је финансирао оснивач компаније за електронско плаћање Shift4. Није познат износ пројекта али се процјењује да је потрошено више од 100 милиона долара.

Шетња свемиром почеће трећег дана мисије. Цијела кабина Драгон у облику капљице биће под притиском и изложена вакууму свемира. Док ће два астронаута плутати напољу, везани кисеоником, остатак посаде зависиће од својих свемирских одијела дизајнираних за одржавање живота.

НАСА ригорозно посматра безбједност астронаута. Међутим, тренутно нема стандарда или закона за безбједност свемирских летова у приватним мисијама као што је овд‌је случај, преноси "PCpress".

Хоће ли успети? Надамо се.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана