Ријешена мистерија настанка живота?

Daily Mail
Ријешена мистерија настанка живота?

Стручњаци су установили да је живот на Земљи настао спонтано, највjероватније прије 3,8 милијарди година.

 

Амерички и италијански истраживачи наводе да су пронашли доказ који указује на то да су прије четири милијарде година микроскопски фрагменти налик ДНК могли да садрже “упутства” која су усмјерила њихов раст ка комплексним животним формама.

Они вјерују да су ови фрагменти искористили своје аутоеволутивне особине како би израсли у хемијске ланце дугачке довољно да еволуирају у примитивне животне форме.

Истраживање, иза кога стоје Универзитет у Милану и Универзитет у Колораду, засновано је на открићу из 1980. године које је показало да РНК може хемијским путем да измјени своју структуру.

РНК у организму обавља низ операција, служећи и као нека врста окидача за активацију и деактивацију појединих гена.

Научници вјерују да је у раним стадијумима јављања живота на Земљи РНК имала велику улогу у стварању комплексних организама, прије него што су настали протеини и ДНК.

Многи стручњаци сматрају да је РНК ланац сувише сложен да би једноставно настао као посљедица наусмичних хемијских реакција. Међутим, нова студија открила је да самосклопиви фрагменти ДНК дужине од само неколико нанометара имају способност да изазову формирање хемијских веза које кратке ДНК ланце везују у дугачак низ, без потребе за засебним биолошким процесима.

Истраживање стога указује на то да је ДНК настала захваљујући својим структуралним особинама и способности самоорганизације.

Прије настанка РНК, спонтано груписање фрагмената нуклеинских киселина могло је да послужи као образац њиховог хемијског самосклапања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана