Режњеви Ајнштајновог мозга на изложби у Лондону

РТВ
Режњеви Ајнштајновог мозга на изложби у Лондону

Лондон - Чуван у формалину у теглама, сециран, бушен, мумифициран и сецкан током вијекова, људски мозак остаје и даље комплексна и фасцинантна мистерија.

Режњеви мозга Алберта Ајнштајна као и узорци других познатих и злогласних глава, попут енглеског математичара Чарлса Бабиџа и масовног убице Вилијама Бурка, приказани су на изложби у Лондону у настојању да одгонетне тајне људског ума.

По ријечима куратора, изложба представља “ум као материју”, с историјским освртом на све оно што су људи чинили мозгу како у оквиру научних истраживања, тако и приликом медицинских интервенција.

- Овај јединствени крхки орган постао је предмет најдубљих нада, страхова и вјеровања модерног друштва, као и предмет неких од најекстремнијих поступака и најразвијенијих технологија - казао је у изјави за Ројтерс Мариус Квинт, један од организатора изложбе.

Научници наводе да мозак садржи 100 милијарди нервних ћелија и око 100 трилиона синапси.

Данас истраживачи покушавају да помоћу најсавременијих имиџиг техника најмапирају неуронску мрежу у мозгу. Људи су, међутим, још у праисторијско доба покушавали да завире испод лобање и одгонетну шта то разликује један ум од другог.

На изложби су представљене бројне алатке - од ручног трепана са дрвеном дршком и оштрицом од зуба ајкуле, до сврдла из 19. вијека који више личи на вадичеп, као и једна лобања стара 5.000 година са рупама које свједоче о интересовању људи за мозак и његово функционисање.

Посјетиоци ће могу да виде и неке модерније инструменте као што је машина за електроконвулзивну терапију која се користила 50-их година прошлог вијека у једној британској психијатријској болници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана