Рекордно висок ниво угљен диоксида у 2013.

Агенције
Рекордно висок ниво угљен диоксида у 2013.

Нивои угљендиоксида у атмосфери достигли су рекордно висок ниво 2013. године као резултат загађења које производи човјек, саопштила је Организација УН за климу.

Ниво угљен диоксида у атмосфери, као гаса који скупља топлоту и сматра се највећим узрочником глобалног загријавања, на свјетском нивоу је порастао на концентрације од 396 ппм (честица на милион) прошле године, што је највећа годишња промјена у три деценије, саопштила је Свјетска метеоролошка организација (WMO) у годишњем извjештају.

То је повећање од 2,9 ппм у односу на претходну годину а концентрације су 42 одсто више него прије индустријског доба, када су нивои концентрације били око 280 честица на милион.

На основу досадашњег ритма раста, очекује се да ће ниво загађења угљендиоксидом прећи 400 ппм до 2016, рекао је генерални секретар Свјетске метеоролошке организације Мишел Жаро. То је далеко изнад 350 ппм које неки научници и еколошке групе наводе као сигурне нивое загађења, који су посљедњи пут забиљежени 1987.

Емисије гасова са ефектом стаклене баште расте толико брзо да су водећи стручњаци за климу све скептичнији да ће земље широм свијета испунити циљ одређен на самиту о клими у Копенхагену 2009. године да се ограничи глобално загријавање на додатних још око 3,6 степени Фаренхајта (2,0 степена Целзијуса) изнад садашњих нивоа.

У нацрту извјештаја прошлог мјесеца Међувладин панел УН за климатске промјене оцијенио је да је вјероватније да ће се већ средином вијека прећи тај лимит за додатна 2,0 степена Целзијуса у поређењу са темпаратурама од 1986. до 2005. До краја вијека температуре ће бити око 3,7 степени Целзијуса више, наведено је у извјештају.

"Знамо без икакве сумње да се наша клима мијења и да наши временски услови постају све екстремнији због људских активности као што је коришћење фосилних горива. Вријеме није на нашој страни, то је сигурно", рекао је Жаро.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун позвао је шефове држава и друге лидере на самит о климатским промјенама 23. септембра у Њујорку на маргини годишњег засједања Генералне скупштине.

Предсједник САД Барак Обама рекао је да ће присуствовати да би подстакао владе, индустријски сектор и цивилне групе да преузму нове обавезе за смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште пред глобалне разговоре о клими идуће године у Паризу.

Послије угљен диоксида метан има највећи ефекат на климу. Атмосферске концентрације метана достигле су нове рекордне нивое од 1.824 честица на милијарду 2013, што је повећање од 153 одсто у односу на прединдустријске нивое када су износили 700 честица на милијарду, навела је WMO.

Око 40 одсто метана долази из природних извора као што су термити и мочваре али остатак долази од гајења стоке, узгоја риже, сагоријевања фосилних горива, паљења отпада, навела је ова организација УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана