Рекордни лет до свемирске станице

Агенције
Рекордни лет до свемирске станице

Руска свемирска летјилица Сојуз, која носи три астронаута, 28. марта је успјешно, и то у рекордном времену, пристала на Међународну свемирску станицу, чиме је тим свемирске лабораторије порастао на шест чланова.

Двојица Руса, Павел Виноградов и Александар Мисуркин, и један Американац, Крис Касиди, путовали су у капсули шест сати прије него што су се над Пацифичким океаном, код обале Перуа, у два сата и 28 минута повезали с руским истраживачким модулом Расвет.

Касидија, Виноградова и Мисуркина дочекали су Американац Том Машберн, Рус Роман Романенко и Канађанин Крис Хадфилд, који су на станици од децембра.

Астронаути су затим имали кратку комуникацију с Контролом мисије на Земљи, током које су разговарали и с рођацима и пријатељима.

Њихова мисија почела је ноћним полетањем са руског космодрома Бајконур, у Казахстану.

То је био први пут да је свемирски тим кренуо у лабораторију тако директном правцем. Касиди, Виноградов и Мисуркин прва су екипа која је у станицу стигла послије само четири орбите - стандардни лет до станице траје око 50 часова.

Нови маневар успјешно су тестирале три руске теретне летјлице Прогрес, беспилотне вјерзије Сојуза којима су се у станицу допремале залихе.

Руски астронаути описали су дводневни маневар у збијеном Сојузу као једну од најнапорних етапа мисије.

На конференцији за штампу која је одржана уочи полетања, Виноградов је рекао да ће краћа путања мање замортити посаду и омогућити астронаутима да буду у најбољој форми када пристану.

Новопридошли чланови екипе провешће у свемиру пет мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана