Развијена терапеутска вакцина против ХИВ-а

Агенције
Развијена терапеутска вакцина против ХИВ-а

Мадрид - Тим шпанских научника саопштио је да је развио терапеутску вакцину која може привремено да прекине раст ХИВ вируса код заражених пацијената, јавиле су агенције.

Вакцина, која се заснива на ћелијама имунитета које су биле изложене ХИВ-у, а које су деактивиране топлотом, тестирана је на групи од 36 људи, носиоца вируса, и показала је до сада најбоље резултате у овој врсти лијечења.

- Значи, ми смо дали инструкције систему имунитета да уништи вирус, што иначе у природи не ради - рекао је један од научника тима Клиничког центра Универзитета у Барселони Фелипе Гарсија, а преноси Франс прес.

Терапеутска вакцина, која третира постојећу болест, а не спрјечава је, је безбједна и довела је до драматичног пада количине вирусе ХИВ-а, објављено је у часопису "Сајанс транслејшн медисин".

Након 12 седмица тестирања, вирусни "товар" ХИВ-а опао је за више од 90 одсто код 12 од 22 пацијента који су примили вакцину.
- Ово је до сада најчвршћи показатељ у научној литератури да је терапеутска вакцина могућа - рекао је Гарсија.

Вакцина омогућава пацијентима да привремено живе без свакодневног узимања вишеструких лијекова, што представља велики проблем пацијентима, јер имају токсичне нус појаве када се узимају дуго времена и веома су скупи.

- Ова истрага отвара пут додатним студијама са коначним циљем постизања функционалног лијека, односно контроле реплицирања ХИВ-а на дуге периоде или цијели живот, а без узимања антиретровиралних лијекова - рекли су научници.

Они наводе да, иако још не постоји функционалан лијек, резултати који су објављени отварају могућност постизања оптималне терапеутске вакцине или комбинације стратегија, која укључује терапеутску вакцину и која би могла да помогне у остваривању тог циља.

Тим је саопштио да је било потребно седам година доћи до те тачке, а научници ће сада радити на побољшању вакцине у комбинацији са другим терапеутским вакцинама у наредне три до четири године.

Према посљедњим подацима УН, број људи заражених вирусом ХИВ-а у свијету повећан је на 34 милиона 2011. године, са 33,5 милиона 2010. године.

ХИВ /вирус хумане имунодефицијенције/ је вирус из групе ретровируса, који својим дјеловањем изазива крајњи синдром познат као сида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана