Разговор телефоном дужи од једног минута доводи до загријевања мозга

Tанјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Специјалиста радиологије и квантне медицине др Владимир Синицки изјавио је данас да и даље важе исти подаци до којих се својевремено дошло истраживањем спроведеним у Америци да се, ако неко сате проводи разговарајући мобилним телефоном, ризик од добијања неке врсте канцера, посебно канцера можда, повећава за 50 одсто.

Синицки је рекао да смо сада изложенији зрачењу не само мобилних телефона, већ и свих других апарата.

“Моје истраживање у ординацији је показало да сваки разговор телефоном преко једног минута изузетно штетно делује на организам и доводи до постепеног загревања мозга”, навео је он.

Синицки каже да је потребно да, у моменту када се особа јавља на телефон, телефон не буде близу главе јер су ту најјача зрачења, да се ограниче позови на један минут и да се, ако је могуће, користе слушалице, како бисмо се што више заштитили од зрачења. 

Математичар и стручњак за информационе технологије проф. др Петар Кочовић рекао је, говорећи о 6Г мрежи, да је за њу, пошто је фреквенца у милиметараском домену, потребан повећан број базних станица и да постоји могућност да сваки мобилни телефон буде базна станица са могућношћу да пренесе податак на други телефон.

“Без обзира што су Јапанци, Американци и Кинези најавили пуштање експерименталне фазе 6Г мреже, они сада раде експерименте на великој количини уређаја који нису само мобилни телефони, него су и уређаји из категорије вјештачке интелигенције, с обзиром да је 5Г направљен и за те потребе”, навео је Кочовић

Објаснио је да су првобитне мреже од 1 до 4 Г биле у радио спектру, да је у микроталасни пребачена 5Г мрежа, па су се ту водиле полемике док није скроз пребачена према радио спектру, а да сада 6Г мрежа треба да иде и до три терахерца, што значи да ће бити у инфрацрвеном домену.

 Додао је да је све тренутно у ескперименталној фази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана