Ракета Super Heavy поново експлодирала током тестирања

ГС
Ракета Super Heavy поново експлодирала током тестирања

SpaceX се дуго припрема за први орбитални тестни лет летјелице Starship, међутим тај значајни корак би поново могао бити одгођен.

Booster Super Heavy дизајниран за Starship експлодирао је у постројењу компаније SpaceX које се налази у Boca Chici у Тексасу, а снимак инцидента се појавио на друштвеним мрежама. Booster Боостер се запалио док је компанија тестирала Раптор моторе, а како пише Гизмодо, актуелни Super Heavy прототип, Booster 7, садржи 33 Раптор Директор компаније SpaceX Елон Муск је рекао да ситуација није добра те да његов тим процјењује штету. Он је открио да је проблем био специфичан за такозвани спин старт тест покретања мотора који је SpaceX провео.

"Раптор има комплексну секвенцу покретања. Убудуће нећемо радити спин старт тест са сва 33 мотора одједном". изјавио је Муск.

Неколико прототипа ракете Starship је експлодирало у прошлости због различитих разлога, а компанија је коначно успјела обавити прву успјешну секвенцу лансирања и слијетања у мају 2021. године. Неко од Boosterа су експлодирали током тестирања на тлу, док су се други запалили након што је Starship већ слетио послије тестних летова.

Међутим, нису само експлозије Starshipа узроковале кашњење тестног орбиталног лета, него је и проблем у дозволама. Федерална агенција за авијацију је константно одгађала околишну процјену лансирног мјеста у Boca Chici, а без те дозволе компанија не може лансирати Starship. Агенција је коначно дала финално одобрење у јуну.

Прошлог мјесеца је Муск рекао да ће Starship бити спреман за лет у јулу, но овај инцидент ће вјероватно утјецати на рокове. Ипак, потребно је обавити анализе и процјену штете, а потом установити да ли ће и колико то утицати на планове за први орбитални лет, преноси портал Klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана