Ракета Старсшип ће ове године обавити орбитални лет

Кликс
Foto: кликс

Оснивач и директор компаније Спeјс X, Елон Маск, најавио је орбитални лет своје највеће ракете.

Ријеч је о Стасрсшипу, највећој ракети на свијету која је још увијек у фази развоја, али која ће према Масковим најавама орбитални лет обавити ове године.

Старсшип је висок 120 метара и ствара 75 мегањутна потиска, а много је напреднији од ракете Сатурн В која је одвела прве људе на Мјесец. Ракета се састоји од боостера прве фазе под називом СуперХеави те од летјелице друге фазе која ће се користити за мисије на Марс без посаде и с људском посадом. Циљ мисија ће бити колонизација Црвене планете.

Гориво ракете се састоји од течног метана и течног кисика, а Маск тврди да се ово гориво може направити и на Марсу.

Међтуим, прије него се крене у реализацију ових амбиција, СпејсX мора доказати да Старшип може достићи Земљину орбиту. Потребно је да се обаве анализе еколошког утјецаја Старбасеа, постројења у Бока Чици у Тексасу, како би се добило одобрење Федералне администрације за авијацију (ФАА) за покушај лансирања. Маск очекује да ће та процјена бити обављена до краја овог мјесеца.

У случају проблема, Старсшип би ипак могао бити лансиран из Свемирског центра Кеннедy на Флориди. С обзиром висину рампе Старбасе, која је двоструко већа од висине ракете Фалкон Хеави, компанија би прво морала изградити лансирни торањ у Свемирском центру Кенедy.

Старшипов први већи тест укључује 90-минутно путовање око Земље током којег ће СуперХеави и летјелица бити одбачени у море. Међутим, за будуће мисије СпејсX планира сачувати обје фазе те изградити прихватни торањ који ће примити СуперХеави у лету док се приближава рампи за лансирање.

Ракета СуперХеави ће имати 33 Раптор мотора умјесто 29 како је претходно најалвјено, док ће Старсхип добити укупно девет Раптор мотора у поређењу са шест из првобитног дизајна.

Маск је саопштио да ће СпејсX осим Старбасеа и КСЦ-а имати још двије локације за лансирање Старшипа, а то су Фобос и Деимос, двије некадашње нафтне платформе које ће СпејсX претворити у лансирне рампе на мору до краја године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана