Рак излијечен HIV-ом

Агенције
Рак излијечен HIV-ом

Пенсилванија - Амерички љекари су остварили велики подвиг након што су успјели да пацијента обољелог од рака излијече помоћу HIV-а.

Маршал Јенсен (30) из Јуте, оболио је од акутне лимфобастичне леукемије 2012. и посљедње двије године је трагао за ефикасним лијеком. Спас је пронашао на једној клиници у Пенсилванији, гдје се као један од 30 пацијената подвргао експерименталном програму лијечења генском терапијом који је подразумијевао коришћење HIV-а, вируса који изазива сиду.

Овај третман подразумијева да се пацијенту дају бијела крвна зрнца са деактивираним HIV-ом која потом уништавају ћелије рака. Јенсен је одлично реаговао на ову терапију и у потпуности је излијечен. Од 30 пацијената који су учествовали у лијечењу, 23 је још живо, а 19 је излијечено.

Наду им је дао доктор Карл Џун, који је са својим тимом провео двије деценије радећи на експерименталном третману помоћу HIV-а. Веза између HIV-а и леукемије откривена је још 2006. када је откривено да Тимоти Вуд, који је имао HIV, болује и од леукемије. Послије трансплантације коштане сржи од донора који је имао ријетку генетску мутацију, Вуд је излијечен од леукемије и HIV-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана