Рак дојке све чешћи код млађих жена

Aгенције
Рак дојке све чешћи код млађих жена

Све донедавно жене млађе од 50 година нису спадале у ризичну групу, но најновије статистике говоре да данас је свака пета жена с малигним раком дојке у 30-им или 40-им годинама, преносе агенције.

Тај је податак добивен као резултат истраживање британског Центра за истраживање рака.

Научници тврде да су модерне животне навике главни кривац за повећање броја обољелих, а један од разлога је и одгађање мајчинства, краће раздобље дојења и кориштење хормоналних контрацепцијских пилула.

Наиме, трудноћа прије 30. године смањује број менструалних циклуса жене, чиме се смањује њихова изложеност естрогену, хормону који је покретач највећег броја случајева тумора дојке.

Развоју ове тешке болести погодује и прекомјерно конзумирање алкохола, преједање и премало кретања.

Број пацијентица с раком дојке у посљедњих 10 година је нарастао за 18 посто код свих добних скупина, но највеће је повећање међу млађим женама.

- Иако је рак дојке честа болест старијих жена, данас је ситуација таква да правила нема те треба проширити свијест о важности самопрегледа и код млађих генерација - рекао је Крис Аске, директор Центра за рак дојке.

Позитиван податак је да се смртност млађих жена од рака дојке преполовила, а томе доприносе кампање које упозоравају на важност ране дијагнозе болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана