Радозналост подигао јарбој са камерама

Агенције
Радозналост подигао јарбој са камерама

Пасадена - Роботски ровер "Радозналост", који је почетком седмице слетио на Марс, подигао је данас свој јарбол и први пут употријебио своје навигационе камере. На снимцима се у даљини могу видјети рубови кратера у који је ровер слетио.


Ровер "Радозналост" слетио је 6. августа на Марс. Од слетања научници врше низ провјера стања ровера. Велики јарбол био је спуштен на роверу и његово подизање био је главни задатак током другог дана боравка на "Црвеној планети".

У усправном положају, врх јарбола и камере стоје два метра изнад површине.

"Радозналост" има два пара црнобијелих и сивих навигационих камера које преносе стерео-приказ како би роверу помогле да одабере путању преко површине.

Навигационе камере налазе се поред двије научне од којих је једна широкоугаона а друга телефото. Помоћу камера на јарболу биће обезбијеђен изврсна истинска слика површине Марса.

Робот је опремљен камерама високе резолуције којима посматра околину. Уколико му се нешто учини занимљивим он може да погоди инфрацрвеним ласером циљану тачку и испита насталу површинску искру да би утврдио састав стијене.

Уколико резултат буде интригантан, "Радозналост" ће употријебити своју роботску руку и уз помоћ микроскопа и спектрометра икс-зрака обавити додатне анализе. Робот може да буши стијене и сакупља узроке праха у двије специјалне кутије за анализе у својој унутрашњости.

Возило нема могућност да идентификује било какву форму живота, али може да одреди карактеристике сваке органске материје на коју наиђе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана