Радар који гледа кроз зидове

Дојче веле
Радар који гледа кроз зидове

Научна фантастика: Супермен својим рентгенским погледом види шта се догађа иза зида. Стварност: стручњаци Техничког универзитета у Илменау конструисали Ултра широкопојасни радар који може да гледа кроз зидове.

UWB Радар изгледа као да је из филмова о тајним агентима. Помоћу неколико металних лијевака радар шаље електромагнетне таласе који садрже и ниске фреквенције који пролазе кроз зидове. Ако иза зида наиђу на људско тијело, оно рефлектује на други начин, а добијени подаци се на монитору рачунара претварају у слику. Преко те слике стручњаци могу очитати податке: пулс или да ли особа дише.

"Тако у подручјима погођеним земљотресом можемо да видимо да ли је особа испод рушевина још жива", каже научник Рудолф Цетик. За тачно лоцирање неке особе у простору, Цетикова колегиница Снежана Јованоска има други уређај. Уз помоћ та два уређаја могуће је добити и тродимензионалну слику простора иза зида. У акцијама спасавања, врло је важно тачно знати гдје се људи налазе и у којем смјеру се крећу.

"Рецимо, на тај начин можемо препознати у којем дијелу зграде се налазе ватрогасци који су у опасности", каже Јованоска. Исто тако полицајци приликом акције спасавања таоца могу "прочитати" шта се догађа у простору у којем се одвија отмица.

Од експеримента до реалне ситуације

Међутим, како би подаци које засад само научници могу очитати са монитора били разумљиви и полицајцима у акцији, електронски сигнали радара морају бити графички приказани.

"На монитору показујемо само оне информације које су потребне кориснику: зелене тачке представљају особе које се налазе у згради. Исто тако можемо очитати којом брзином особа дише и донети закључке о њеном здравственом стању", каже Рудолф Цетик.

Научници су експериментом већ доказали да поглед кроз зид функционише и под реалним околностима. Једна особа је била сакривена испод неколико метара различитог грађевинског материјала: није се помјерала, али су је пронашли овим радаром.

"Могли смо тачно да откријемо испод каквог материјала се налази, на којој дубини и каквог је здравственог стања", каже Јованоска. UWB радар још није у употреби, али је познати Фрауенхофер институт "ускочио" је у помоћ научницима из Илменауа како би њихов уређај у скорој будућности могао да спасава људске животе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана