Први пут снимљено: Овако изгледају мисли

Aгенције
Први пут снимљено: Овако изгледају мисли

Истраживање јапанских научника прво је на свијету које је успјело да сними процесе који се одвијају у мозгу животиња у тренутку њиховог природног понашања, јавиле су агенције.

Досад је било могуће мождану активност пратити према процијењеним узорцима МРИ скенова како би се утврдило када се одређени дијелови мозга "пале" и "гасе", али у новом истраживању први пут је примјењена техника при којој се снима свака ћелија која се на било који начин покреће.

Та би технологија могла да се употријеби за боље схватање процеса стварања мисли код животиња и људи као и за боље проучавање абнормалности због којих настају болести у мозгу, објаснили су истраживачи.

- У будућности ћемо моћи да објаснимо понашање животиње, укључујући учење, памћење, страх, радост, љутњу, а све је базирано на посебним комбинацијама активности неурона. Осим тога, ово би откриће могло да скрати процес развијања нових психијатријских лијекова - рекао је Коичи Каваками из јапанског Националног института за генетику.

Истраживачи су генетски модификовали рибе зебрице како би неурони у дијелу мозга задуженом за вид свијетљели зеленом свјетлошћу у тренутку кад се активирају.

Ова врста риба у раном стадију развоја има прозирно тијело што значи да је било могуће снимити активност њихових можданих ћелија.
Рибе су снимане гледајући покретну тачку на екрану, а потом како посматрају сићушни организам који би иначе појеле.

Читаво су то вријеме биле статичне.

Потом су снимане и у слободном кретању у близини потенцијалне хране (како би се активност мозга снимила и у сасвим природним условима за његов рад).

На тај начин откривено је које су мреже можданих ћелија биле активне у тренутку вребања плијена, кретања према њему и одлуке да га се ухвати.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана