Први пут из свемира директно фотографисана планета ван нашег соларног система

Rts
Foto: Printscreen

Бљештећи гасни џин покривен црвеним облацима снимљен је инструментима на телескопу „Џејмс Веб“, а научници истичу да је прва директна фотографија егзопланете ван нашег соларног система „историјски тренутак за астрономију“.

Прва фотографија егзопланете коју је направио свемирски телескоп „Џејмс Веб“ уједно је прва те врсте икада направљена, јер су астрономи до сада директно снимили тек 20 егзопланета и то само са телескопа базираних на Земљи.

Међутим, због тога што атмосфера наше планете блокира највећи дио инфрацрвене свјетлости, те фотографије су веома слабог квалитета и тешко се распознају детаљи.

Фотографија коју је „Џејмс Веб“ направио је прва фотографија егзопланете која је снимљена уз помоћ инфрацрвене светлости, која чини већи део светлости унутар атмосфере.

Због тога, астрономи могу да распознају много више детаља на фотографији и прецизније одреде масу и температуру, а омогућиће им и да распознају кретање облака.

„Ово је заиста историјски тренутак за астрономију. ‘Џејмс Веб’ ће нам отворити врата да проучавамо планете у много ширем спектру таласних дужина и да подробније проучавамо њихов састав. Моћи ћемо да откријемо и присуство воде“, каже професорка Саша Хинкли са Универзитета Егзетер.

Директно снимање егзопланета је огроман изазов због свјетлости коју емитује звихезда. Фокус последњег посматрања је гасни џин ХИП 65426-б у сазвежђу Кентаур, који је пет до десет пута већи од Јупитера а од Земље је удаљен 385 свјетлосних година.

Сто пута је удаљенији од своје звијезде него што је Земља од Сунца, што омогућава да се лакше распозна. Упркос томе, 10.000 пута је мање светао од своје звијезде – нешто слично као када бисте покушали да спазите свица поред светионика на раздаљини од 80 километара.

Најновија посматрања утврдила су да је атомсферска температуре на планети 1.300 степени Целзијуса и да су црвени облаци од силицијума.

„Било би то грозно место за живот“, додала је Хинкли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана