Први приватни тим астронаута стигао на Међународну свемирску станицу

Срна
Први приватни тим астронаута стигао на Међународну свемирску станицу

САН ФРАНЦИСКО - Први комплетно приватни тим астронаута стигао је данас безбједно на Међународну свемирску станицу (МСС) у седмодневну научну мисију која представља прекретницу у комерцијалним свемирским летовима.

Четворочлани мушки тим који представља стартап компанију "Аксиом спејс" из Хјустона стигао је 21 час након лансирања из Насиног Свемирског центра Кенеди. За лансирање је искориштена ракета "фалкон 9" компаније "Спејс екс".

Капсула са астронаутима одвојила се од ракете и ушла у Земљину орбиту јутрос, а потом се спојила са МСС-ом изнад Атлантског океана, на висини од 420 километара.

Након спајања врши се подизање притиска у пролазу између капсуле и Станице и провјере због потенцијалног цурења кисеоника, а потом ће се врата отворити и нови астронаути ће ући у МСС.

Мултинационални "Аксиомов" тим предводи пензионисани шпански астронаут Мајкл Лопез Алгрија (63), који је некада летио за Насу. Он је потпредсједник за пословни развој у "Аксиому".

Остали чланови су предузетник из Охаја из области некретнина и технологије Лери Конор (27), који је у и акробатски авијатичар, а ту су још инвеститор и филантроп Ејтан Стибе (64), који је некадашњи израелски пилот, и канадски бизнисмен и филантроп Марк Пети (52).

Они ће се придружити седмочланој редовној посади МСС-а, међу којима су тројица Американца, тројица Руса и један Нијемац, које плаћају њихове владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана