Први човјек у свемиру је био још 1933. године?

io9.com
Први човјек у свемиру је био још 1933. године?

Лондон - Лондонске новине Referee су 29. септембра 1933. објавиле чланак о лансирању које се одиграло на острву у Балтичком мору. Том приликом је наводно Ото Фишер постао први човјек у свемиру.

Је ли могуће да је Њемачка заправо предухитрила Русе за око три деценије и јесу ли у то вријеме уопће постојали капацитети за лансирање како је описано у чланку?

Исторјске чињенице доказују да је Ото Фишер постојао, као и то да се његов брат Бруно бавио дизајнирањем ракета. Такође, познато је да је радио на тајном уговору за њемачку војску и да је с острва у Балтичком мору збиља лансирао ракету, преноси io9.com.

Но, о томе колику је висину досегла ракета и је ли у њој био неко, постоји више прича. Новинар је описао да је ракета слетјела неколико минута након полијетања и да је из ње изашао видно потресен Ото те испричао своје невјеројатно искуство.

Наводно се при полијетању онесвијестио од велике брзине, а освијестио се када је ракета достигла максималну висину, 'дотакла свемир' и почела падати назад према тлу.

Када се прочуло за случај, за њега су се заинтересовале многе земље свијета, но службено објашњење је било да се радило о ракети без посаде и да сврха лансирања није било доћи у свемир већ истражити теорију да ракета, ако се креће праволинисјки и досегне довољно велику висину, неће слетјети већ ће изронити негдје у мору код Новог Зеланда.

Приче о митском лансирању током година постале су различите па је тешко утврдити што су чињенице. Легенда о првом човјеку у свемиру тако и даље опстаје, но због помањкања конкретних доказа свеједно остаје тек причом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана