Провидни соларни панели би могли замијенити прозоре

Кликс
Foto: илустрација

Иако звучи превише добро да би било истинито, провидни соларни панели би ипак у будућности могли замијенити стандардно стакло, односно прозоре.

Ако би се користили умјесто стандардног стакла за прозоре, соларни панели би учинили домаћинства произвођачима енергије, док су они данас потрошачи. Ова технологија има потенцијал да нас уведе у нову еру соларне енергије те да донесе револуцију у којој би се сачувало земљиште и природна станишта.

У вријеме када се свијет окреће будућности с ниском емисијом карбона како би се борио против ефеката климатских промјена, соларна енергија би требала бити један од најмоћнијих савезника. Али, поставља се питање колико је одржива технологија провидних соларних панела и да ли бисмо заиста могли стварати струју помоћу прозора у домовима, канцеларијама, соларних кровова аутомобила или чак смартфона.

Транспарентни соларни панели су врхунска технологија која прикупља и користи енергију свјетлости која пролази кроз прозоре и било коју другу стаклену површину, без обзира на угао. Ова технологија има потенцијал да донесе велике промјене када је ријеч о ширењу обима соларне енергије.

Научници су досад креирали неколико врста провидне соларне технологије, а већина функционише више као транспарентни соларни концетратор, што значи да су спремне апсорбовати одређене УВ и инфрацрвене валне дужине које нису видљиве голим оком те их трансформисати у енергију која се може користити за напајање електронике.

Ова технологија се назива и форонапонско стакло, а развијена је да пружи широки ниво транспарентности. Још 2014. године су научници с Државног универзитета Мичиген развили први провидни соларни концентратор, који је могао претворити готово сваку стаклену површину или прозор у фотонапонску ћелију.

До 2020. године научници у САД-и и Европи су успјели развити стопостотну провидност соларног стакла, чиме су дошли корак ближе циљу, а то је одржива будућност која се не ослања на фосилна горива.

Провидни соларни панели су веома важни јер је у модерном друштву стакло практично присутно свугдје, од екрана мобилног телефона па до небодера. Процјењује се да у САД-у има између 5 и 7 милијарди квадратних метара стаклених површина. Уколико би се те површине искористиле за производњу електричне енергије, производња би била огромна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана