Просторија у којој је изазов остати дуже од 45 минута

prva.rs
Просторија у којој је изазов остати дуже од 45 минута

Ово је најтиша просторија на свијету. Орфилдова лабараторија налази се у Јужном Минеаполису и зову је глува комора.

У овој просторији нема никаквог еха! Зашто?

Захваљујући посебно направљеним зидовима, али и поду, ова просторија упија 99,99% звука, преноси Прва.

Многобројни произвођачи користе ову собу за тестирање својих производа и квалитет звука.

Тако је, "Microsoft" тражио од фирме "Exkes Industries" да им изгради исту такву просторију за тестирање опреме, а "Harley-Davidson" је Орфилдову лабараторију користио да би звук својих мотора учинио тишим, али подједнако моћним.

Али постоји могућност да се ова просторија обиђе и туристички.  

Оснивач најтише собе Стивен Орфилд изазива посјетиоце да што дуже остају у овој просторији, сами и у мраку. У просјеку, људи највише остају  око 20 минута јер не могу дуже да поднесу толику тишину.

"Изазивамо људе да покушају да сједе у комори сами у мраку. Један репортер издржао је 45 минута. Када је тишина, уши се прилагоде, а што је тише, чујете све више ствари. Чућете, на примјер, откуцаје свог срца, рад плућа и желуца. У комори ви постајете звук", каже Стивен Орфилд за  MailOnline.

Једини начин да се у соби дуже остане јесте да се сједи. Соба одузима све звучне сигнале које иначе примамо, што нагло збуњује човјека, па перцепција постаје искривљена, а равнотежа и покрети постају готово немогући подвиг.

"Оријентишете се према звуцима сојих корака, а у анехоичној комори немате ту могућност. Одузети су вам перцептуални помагачи који вам иначе омогућују равнотежу и маневрисање. Ако сте тамо само пола сата, једини начин је да сједите у столици", објашњава Стивен.

Ова соба ушла је и у Гинисову књигу рекорда!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана