Пронађени људски отисци стари 90.000 година

РТС, EURONEWS.COM
Пронађени људски отисци стари 90.000 година

Тим археолога открио је најстарије људске отиске, забиљежене у сјеверној Африци и јужном Медитерану. Сада се новим истраживачким методама утврђују разлози боравка на плажи током Леденог доба.

Отиске стопала, старе невјероватних 90.000 година, пронашао је, прије око годину дана, мултинационални тим на челу са Монсефом Еседратијем, професором истраживања и директором лабораторије на француском универзитету Јужна Бретања, на плажи у Ларашу у Мароку.

„Рекао сам свом тиму да треба да идемо на сјевер да истражимо другу плажу. Изненадили смо се када смо пронашли први отисак. У почетку нисмо били убијеђени да је то отисак стопала, али онда смо пронашли још трагова", рекао је Еседрати.

Користећи оптички стимулисану луминисценцију, најсавременију методу која утврђује посљедњу изложеност специфичних минерала топлоти или сунчевој свјетлости, Еседратијев тим је успио да утврди да је прије отприлике 90.000 година вишегенерацијска група Хомо сапијенса била на овој плажи.

Објављени у часопису Nature, налази данас бацају ново свјетло на колекцију од 85 отисака стопала у двије стазе, приписане најмање петорици људи из Леденог доба, који обухватају различите старосне групе од дјеце и тинејџера до одраслих.

Упркос ерозији која угрожава археолошко налазишта Лараше, отисци стопала су вјероватно сачувани због повољног распореда плаже, услова таласа у лијепом времену и домета плиме.

Истраживачи сада имају за циљ да открију зашто је група из Леденог доба била на плажи кроз даљу анализу, укључујући истраживање различитих пећина дуж јужне обале Ларашеа.

“90,000-year-old human footprints found on Moroccan beach”

Article:https://t.co/5jgz7T9p39

— Brian Roemmele (@BrianRoemmele) January 31, 2024

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана